newest-header

Bruikbare websites

YidakiStory Blog

YiḏakiStory Blog
Bezoek absoluut de nieuwe blog van deze website! Sinds april 2017 bouwen we op onze blog voort op de discussie in een meer persoonlijke vorm met artikelen, recensies en meer. Randin Graves, een Fulbright student, didgeridoo artiest & docent, voorheen coördinator bij het Yirrkala art centre en coördinator van het Mulka Project, en de voornaamste niet-Yolŋu motor achter Yiḏakiwuy Dhäwu Miwatjŋurunydja en Hard Tongue Didgeridoo.

Buku-Larrŋgay Mulka Centre – www.yirrkala.com

Buku-Larrŋgay Mulka, het kunstzinnig instituut (art centre) in het Aboriginal stadje Yirrkala, is de initiële maker van deze website. Naast yiḏaki worden er veel meer kunstzinnige activiteiten ontplooid in deze regio. Yolŋu beschilderen hun sacrale designs op stukken bast en grote holle kisten.Geweven voorwerpen, sieraden en prints zijn ook verkrijgbaar. Buku-Larrŋgay Mulka herbergt ook een groot museum met werken die terug gaan tot 1960, inclusief de belangrijke ‘ Yirrkala Church Panels, grote schilderijen door oudsten die vele sacrale patronen onthullen die eerst gesloten waren. Yiḏaki worden niet aan individuen verkocht, maar door winkels over de gehele wereld. Meer informatie kan gevonden worden op Yirrkala Yidaki Facebook page.

Charles Darwin University’s Yolŋu Studies Program – learnline.cdu.edu.au/yolngustudies

De Charles Darwin University heeft een faculteit die helemaal is gewijd aan het bestuderen van Yolŋu talen en cultuur. Er werken ook Yolŋu docenten. Het is mogelijk om er zowel een bachelor als postuniversitair programma te volgen. Het is hierbij zelfs mogelijk om je vanuit het buitenland in te schrijven en op afstand te studeren. De universiteit heeft fantastisch informatief materiaal uitgebracht, zowel in druk als online, waaronder een webwoordenboek. YiḏakiStory.com was feitelijk onderdeel van een master’s degree project onder de vlag van CDU’s Yolŋu Studies.

Lirrwi Tourism – www.lirrwitourism.com.au/
Lirrwi is een Yolŋu term, letterlijk te vertalen als “as van een kampvuur”. Figuurlijk verwijst het echter naar een ontmoetingsplek voor mensen van verschillende afkomst. Lirrwi Tourism is dan ook een bundeling van alle Aboriginal toeristische activiteiten in de Miwatj. Hier boek je privé of groepslessen tijdens bezoeken aan yiḏaki grootheid Djalu Gurruwiwi.

East Arnhem Regional Council – www.eastarnhem.nt.gov.au/visiting-community-info/
Deze webpagina van de lokale overheid biedt informatie over het bezoeken van Oost Arnhem Land.

Dhimurru Land Management – www.dhimurru.com.au
Dhimurru Land Management is een Aboriginal organisatie houdt toezicht op het milieu in de Miwatj regio en geeft toegangsbewijzen uit aan bezoekers die de lokale recreatiegebieden willen betreden. Als je naar Noordoost Arnhem Land komt en daar naar het strand of recreatiegebied wilt, moet je eerst langs de kantoren van Dhimurru in het Captain Cook winkelcentrum in Nhulunbuy.  Naast het onderhoud aan de toegangsweggetjes houden de rangers van Dhimurru zich bezig met het schildpaddenbeschermingsproject en het opruimen van vergeten of losgeraakte visnetten uit de wateren in het gebied.

Northern Land Council – www.nlc.org.au
The Northern Land Council onderhandelt over het gebruik van Aboriginal land in het noorden van Australië voor zowel industriële als toeristische doeleinden. Alle media en onderzoekers dienen een geldig NLC toelatingsbewijs te verkrijgen om te mogen werken met Yolŋu. Eenieder die van plan is om over  Aboriginal grondgebied te rijden of Aboriginal vestigingen te bezoeken die buiten Nhulunbuy of Yirrkala (welke een eigen toelatingssysteem heeft) moet een dergelijk toelatingsbewijs hebben.

The Garma Festival – www.yyf.com.au/
The Garma Festival is een uitgelezen mogelijkheid om de regio te bezoeken, Yolŋu te ontmoeten en nachtelijke presentaties te zien van zang en dans met yiḏaki. Tijdens het evenement worden er ook academische fora gehouden, zijn er filmvertoningen, is er een speciaal programma voor vrouwen, en nog veel meer.

Arnhem Weavers – www.arnhemweavers.com.au
Deze website is een initiatief van de Mapuru community en laat hun weeftechniek zien, hun gezamenlijke winkel en bevat informatie over eco-tours, met name die welke zijn bedoeld voor vrouwelijke buitenstaanders die interesse hebben om die weeftechniek te leren van Yolŋu vrouwen.

Yalu’ Marŋgithinyaraw – yalu.cdu.edu.au
Dit is een programma met als doel het promoten van gezonde Yolŋu levensstijlen en het instandhouden van de cultuur in Galiwin’ku. Video’s tonen beelden van enkele onderdelen uit dit programma, zoals jachtpartijen, dansen, etc., en de site bevat verklaringen van de betrokkenen.

www.12canoes.com.au/
Een informatief project van Ramingining en de makers van de film Ten Canoes.